Burdur hangi boydan?
Burdur isminin nereden geldiğine dair farklı gelenekler vardır. Türkmen aşiretlerinden biri olan Kınalı aşiretinin üyeleri, Burdur Gölü çevresinin güzelliği karşısında şaşırıp “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.
Burdur’da hangi yörükler var?
Burdur. Geygel Yörükler de Karaçallı köyüne yerleşmişlerdir. -Karakoyunlular: Kestel Dağları bölgesindeki Kızılkaya köylerinden Kemer Elmacık köylerine kadar uzanan perakende göçebelerdir. Yakın zamana kadar göçebeydiler. Bu göçebeler Kapaklı köyünü kurmuşlar.
Burdur Akdeniz mi Ege mi?
Burdur ili, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Akdeniz Bölgesi ile Ege ve İç Anadolu Bölgesi arasındaki geçiş alanında, Göller Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, 29°-24′ ve 30°-53′ doğu boylamları ile 36°-53′ ve 37º-50′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.
Burdur’u kim fethetti?
XIV. yüzyılın başlarında bu bölgede kurulan Hamidoğulları Beyliği, Burdur’u da kontrolü altına aldı. 1391 yılında Hamidoğulları Beyliği, Yıldırım Beyazıd tarafından Osmanlı topraklarına katıldığında Burdur da Osmanlı hakimiyetine girdi2.
Burdurlu nereden gelmiştir?
11. yüzyıl. Bu, sonlara doğru Türk egemenliğinin başlangıcına kadar sürdü. 1071-1100 yılları arasında Anadolu’ya gelen Türklerden biri olan Kınalı aşireti, Pisidia’ya gelerek Burdur’a yerleşti.
Türkmen olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Burdur hangi mezheptendir?
Alevi Çepniler ağırlıklı olarak Ordu, Giresun, Balıkesir, Manisa, İzmir, Çanakkale, Burdur ve Gaziantep gibi illerde ikamet etmektedir.
Yörükler aslen nereli?
Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.
Burdur bucak hangi boydan?
“Bucak” ismi yerleşim yerinin bir kısmının çam ağaçlarıyla kaplı olmasından gelmektedir; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinmektedir. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan “Oğuzhan Köyü” olarak da anılmaktadır.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur Gölü bataklık mı?
Gölden çok bataklıktır. Burdur ilinde rakımları 1200 ile 2200 metre arasında değişen çok sayıda yayla bulunmaktadır.
Burdur’un neyi meşhur?
Burdur’a seyahat ettiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır: Ceylan böreği, Burdur şaşlık, Testi kebabı, Çekilmiş et, Kömbe, Burdur pudingi, Ceviz ezmesi. Burdur’un en meşhur yemeklerinden biri olan Ceylan böreği Burdur için çok önemlidir.
Burdur denince akla ne gelir?
Burdur’un en ünlüsü: Sagalassos. 2- Burdur ceviz ezmesi. Ceviz ezmesi. … Salda Gölü 5- Burdur Şiş Burdur şiş yemeden Burdur’a gelemezsiniz! … Burdur Şiş 6- İnsuyu Mağarası Burdur-Antalya yolu üzerinde bulunan İnsuyu Mağarası, keşfedilen ilk mağaralardan biridir. … İnsuyu Mağarası 7 – Burdur Ulu Cami.
Burdurlu yörük mü?
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Hasan Şıldak, Burdur’un Yörük kültürünün başkenti olduğunu belirterek, “Burdur halkı kültürümüze ve bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkıyor” dedi.
Burdur’u kim işgal etti?
İtalyanlar Antalya’yı da askeri üs olarak kullandılar. İtalyanlar 28 Haziran 1919’da buradan gönderdikleri birliklerle Burdur’u işgal ettiler.
Oğuz boyu hangi soydan gelir?
Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.
Burdur bucak hangi boydan?
“Bucak” ismi yerleşim yerinin bir kısmının çam ağaçlarıyla kaplı olmasından gelmektedir; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinmektedir. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan “Oğuzhan Köyü” olarak da anılmaktadır.
Horzum yörükleri hangi boydan?
Horzum Aşireti, Oğuzların 24 boyundan biri olan Beydili aşiretiyle bağlantılı bir aşirettir. Tarihçe: Aral Gölü’nün güneyinde, Amuderya Nehri’nin batısında önemli bir Türk yurdu olan Harizm yöresinde, Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Alparslan’ın ordu komutanlarından Afşin Bey komutasında, K.
Ispartalılar hangi boydan?
Beğ-Dili (Beydili) Boyu: Beğ-Dili (Beydili) boyu Ankara, Çankırı, Çorum, Denizli, Gaziantep, Isparta, Mersin, Karaman ve Sivas gibi illerde yaşamaktadır.