İçeriğe geç

Keşif Yapmak Ne Demek

Keşif yapmak ne anlama gelir?

Keşif, bilinmeyen bir şeyi ortaya çıkarmak. Keşif, yasal kanıt bulmaya yardımcı olan bir yöntemdir. Kaşif, keşifler yapan kişi. Coğrafi keşifler.

Keşif yapıldıktan sonra ne olur?

Keşif tamamlandıktan sonra Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 290. maddesinin 2. fıkrası uyarınca bir keşif raporu düzenlenir. Buna göre, keşif sırasında yapılan tüm işlemleri ve ifadeleri içeren bir rapor düzenlenir. Hakimin bulunan nesne ve yeri hakkındaki yorumları da tutanaklara eklenir.

Kimler keşif yapabilir?

(1) Keşif, hâkim, mahkeme veya naip hâkim veya sulh ceza hâkimi veya dilekçe sahibi tarafından ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından yapılır.

Keşif eder ne demek?

Daha önce kimsenin bilmediği bir şeyi bulup isimlendirmeye keşif denir. Bunun dışında keşif, bir kişinin yeni bir bilgi edinmesidir.

Keşif yapan kişiye ne?

Bir kaşif veya bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran veya keşfeden kişidir. Çoğunlukla coğrafi keşifler yapan kişiler için kullanılır.

Keşif parasını kim öder?

Keşif ücreti başvuru sahibi tarafından ödenir. Ancak, davanın sonucuna bağlı olarak, bu masraflar mahkeme kararıyla diğer tarafa aktarılabilir. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na (ZPO) göre, yasal masraflar genellikle kaybeden tarafça karşılanır; buna keşif ücretleri de dahildir.

Mahkeme neden keşif ister?

Keşfin amacı esas olarak mahkemenin veya hâkimin delil oluşturmaya ve hüküm kurmaya yarayacak her türlü veriyi bizzat incelemesi, durumunu beş duyusu ile gözlemlemesi ve buna dayanarak olayın meydana gelişi hakkında bir kanaate varmasıdır.

Keşif kesin bir delil midir?

Keşif delili genellikle takdirî delil olarak kabul edilir çünkü hâkimin uyuşmazlıktaki konuyu şahsen gözlemlemesine ve gerekirse delil sırasında tanıkları veya uzmanları dinlemesine olanak tanır. Keşif, mahkeme tarafından hâkimin kişisel gözlemi yoluyla yürütüldüğü için doğrudan delile dayanır.

Keşif bir duruşma mıdır?

Keşif, mahkeme salonunda veya herhangi bir yere gidilerek yapılabilir. Soruşturma aşamasında sulh ceza hakiminin kararıyla, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından yapılır. Ancak gecikme riski varsa savcı soruşturma aşamasında da açıklama yapılmasına karar verebilir.

Davalı keşfe gitmezse ne olur?

Gecikmeden dolayı zarar beklenmesi hâlinde keşif, bildirim yapılmaksızın yapılır. Açıklamaya direnilmesi hâlinde hâkim, direnmenin sebep olduğu masraflara ve beş yüz Türk lirasından beş bin Türk lirasına kadar disiplin cezasına çarptırılır; gerektiğinde zor kullanılmasına karar verebilir.

Keşif görevi nedir?

Keşif, askeri bir operasyon kapsamında, bir bölgedeki doğal koşullar ve düşman varlığı hakkında bilgi ve askeri bilgi edinilmesidir.

Keşifte tanık dinlenir mi?

Mahkeme; Soruşturma sırasında tanıklar ve uzmanlar dinlenebilir. Keşif sırasında yapılan tüm olayları ve ifadeleri içeren ve planlar, çizimler ve fotoğraflar gibi belgelerin de eklendiği bir rapor hazırlanır. Mahkeme ayrıca bir olayın nasıl ortaya çıktığını belirlemek için temsili bir inceleme de yapabilir.

Keşif raporu kaç günde çıkar?

Bilirkişi raporuna itiraz Örnek olarak sıraladığımız nedenler, özel olayın ve uyuşmazlığın koşullarına bağlı olarak, bilirkişi raporuna itiraz gerekçesi olabilir. Mahkemenin kararından sonra bilirkişi raporu taraflara iletilir. Rapor, ilgili taraflara iki hafta içinde gönderilir.

Avukat keşfe katılmak zorunda mı?

Böyle bir yükümlülüğünüz yoktur. Ancak keşif sırasında beyanda bulunmak isteyebilirsiniz… MADDE 290 – (1) Keşfin zaman ve yerini mahkeme belirler. Keşif, taraflar hazırsa onların huzurunda, yoksa yokluğunda yapılır.

Keşif nedir kısaca tanım?

Bir şeyi açığa çıkarma eylemine keşif denir. Keşif, özellikle bir şeyin olacağını anlama veya tahmin etme eylemidir. Genellikle, öğrenmek istediğiniz için gerçekten gerçekleşen bir şeyin keşfidir. Keşif kelimesi birçok şekilde kullanılabilir.

Keşif örnekleri nelerdir?

Keşif örnekleri arasında hava keşfi, devriye gezme veya piyade, gemi veya denizaltılar tarafından gizli gözlem noktalarının kurulması, askeri keşif araçları, insanlı veya insansız keşif uçakları, keşif uçakları, gözetleme uçakları, Dünya gözlem uyduları, casus uydular ve yapay uydular yer alır.

Mahkeme neden keşif ister?

Keşfin amacı esas olarak mahkemenin veya hâkimin delil oluşturmaya ve hüküm kurmaya yarayacak her türlü veriyi bizzat incelemesi, durumunu beş duyusu ile gözlemlemesi ve buna dayanarak olayın meydana gelişi hakkında bir kanaate varmasıdır.

Keşif çalışması ne demek?

Keşif, bir inşaat projesinde kullanılacak malzeme ve işçilik maliyetini belirlemek için yapılan bir ön çalışmadır. Tahmin, projenin ilk aşamalarında yapılır ve proje maliyetinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Keşif çalışması proje sahibi veya yüklenici tarafından gerçekleştirilebilir.

Miras davasında keşiften sonra ne olur?

Keşiften sonra mahkeme elde edilen delillere ve soruşturmanın sonuçlarına dayanarak bir karar verir. Bu karar, mirasçıların haklarının tespiti, miras paylarının belirlenmesi ve uygun görülen hallerde iptal başvuruları gibi unsurları içerebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Grup Yapan Escort