İçeriğe geç

Geleneksel Türk Evi Plan Tipolojileri Nelerdir

Geleneksel Türk Evi nedir?

Geleneksel Türk evi, Türklerin Orta Asya’daki göçebe yaşamındaki çadırlarla başlayarak, Türk yaşam kültüründen etkilenerek şekillenmiş; son şeklini 19. yüzyılda almış ve Osmanlı egemenliği altındaki Anadolu ve diğer bölgelerde tipik ev karakterini oluşturmuştur.

Karnıyarık plan tipi nedir?

İç sofalı planlarda, sofanın iki yanında odalar yer alır (Şekil 24). Bu plan tipine “karnıyarık” da denir.

Geleneksel Türk evinde Seki nedir?

Terasın tabanından daha yüksekte olan ve alanın çoğunu kaplayan oturma alanı yani terasın üstü, Türklerin yükseltilmiş platformlarda oturmaya olan ilgisini göstermektedir. Seki altınına pabuluk da denir.

Türk-İslam medeniyetinde Türk evi kaç kısımdan oluşur?

Türk evi üç bölümden oluşur: bahçe, oturma odası ve oda. Odanın önünde açık bir yaşam alanı olarak “yaşam” vardır. Bu yer üstten ve belki de iki taraftan kapalıdır, ancak en azından bir tarafı bahçeye açıktır, sonra oda gelir.

Geleneksel Türk evinde bağdadi tekniği nedir?

Bağdadi tekniği ve evler, eski geleneksel Türk ev yapım tekniklerinden biridir. Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunan, alt tarafı taş duvarlı ve üst tarafı üzüm bağları olan ev. Ahşap kirişin iç tarafındaki çivi çıtaları ve dış tarafı ahşap kaplama ile kil ve saman karışımından yapılmış mimari bir yapıdır.

Geleneksel evlerine ne deniyor?

Geleneksel Türk evinde cumbalı pencere iki ayrı odada karşımıza çıkar: “cumba odası” ve “cumba sofa”.

Plan tipi nedir?

“Bit-hilani” plan tipi Anadolu/Kuzey Suriye kökenli bir yapı tipidir. Demir Çağı boyunca Anadolu, Suriye, Filistin, Batı İran ve Mezopotamya’da kamu mimarisinde yaygın olarak kullanılmıştır. Yazar, bu plan tipinin ülkemizde Adıyaman Kahta kırsal mimarisinde belirli özelliklerle korunduğunu söylemektedir.

Türk evinde eyvan nedir?

İvan, üst kısmı çoğunlukla üç tarafı kapalı ve bir tarafı tamamen açık bir tonozla örtülü bir mimari birimdir. İvanlar genellikle İran, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde bulunur.

Karnıyarık özellikleri nelerdir?

Tohumları büyük miktarda lif ve müsilaj içerir. Müsilaj bileşenleri %22 arabinoz, %74 ksiloz ve diğer şekerlerin izlerinden oluşur. Protein açısından da zengin olan kadife çiçeği, trisakkarit planteoz ve az miktarda fitosterol ve triterpen de içerir.

Cumbalı ev ne demek?

Erker pencereli evler genellikle iki veya daha fazla katlı ve üst katlarda erker pencere bulunan evlerdir. Erker pencereler odaların dışarıya doğru genişletilmesine olanak tanır, iç mekanı daha ferah hale getirir ve dış mekana farklı bir estetik kazandırır.

Seki’nin diğer adı nedir?

Seki altınına “papuçluk” da denir. Bu tür bir düzene geleneksel ve modern bir Japon evinin girişinde de rastlanır. Ayakkabılar “genkan” adı verilen bankın altına bırakılır.

Seki altı ne demek?

Yaz aylarında evlerin önünde oturma alanı olarak kullanılan, taş ve kilden yapılmış yarım metre yüksekliğindeki set.

Türk halkı olarak en çok oturduğumuz ev tipi nedir?

Türkiye’de hanelerin %17,3’ünün iki katlı binalarda, %14,4’ünün beş katlı binalarda, %13’ünün altı katlı binalarda ve %11,7’sinin tek katlı binalarda yaşadığı tespit edildi. Öte yandan 10 ve üzeri katlı binalarda yaşayan hanelerin oranı ise %9,5 oldu.

Mimaride sofa nedir?

Mimarlık Ansiklopedisi Sözlüğü’nde, “Köy ve kasaba evlerinde, ön yüzü avluya bakan, bir veya birkaç tarafı açık, örtülü sofa” olarak tanımlanmakta ve yörelere göre sergâh, hanay, divanhane, taneboş gibi adlarla anılmaktadır (Hasol, 1979:221).

Anadolu Türk Evi nedir?

Anadolu Türk evi, özellikle Osmanlı döneminde Anadolu ve Balkanlar’da gelişen, ağırlıklı olarak iki katlı bir konut tipidir. Bu tip konut evleri, sergâh adı verilen alanlara bağlı odalardan oluşurken, bu odaların hepsi yıkanmaktan yemek yemeye, misafirleri ağırlamaya kadar birçok işlevi yerine getirecek şekilde planlanmıştır.

Geleneksel konut ne demek?

Öncelikle bahsettiğim geleneksel evlerin (18. yüzyıl sonu ve 19. yüzyıl başındaki Taraklı evleri) yapı malzemeleri alt katlarda taş, üst katlarda ise ahşap ve kildir. Kullanılan malzemeler ve teknikler evlerin zeminine göre değişse de bizim ana malzemelerimiz taş, ahşap ve kildir, dolayısıyla doğal ve orijinaldirler.

Türk evi ne anlama gelir?

Türkevi (İngilizce: Turkish House), ABD’nin New York şehrinde bulunan bir gökdelendir. Bina Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir ve ülkenin Başkonsolosluğu ve Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Türk Evi İfadesi Ne Demek?

Bu bağlamda Bektaş’a göre Osmanlı Devleti ile ortaya çıkan ve kadim Anadolu medeniyetlerine kadar uzanan bir arada yaşama kültürünün yarattığı ev, Türk vatandaşının üst kimliği bağlamında “Türk Evi” veya “Türk Evi”dir (Bektaş, 2019, s. 29).

Geleneksel Türk dini nedir?

Türklerin bilinen en eski dinine geleneksel Türk dini denir. Gök tanrısına inanç geleneksel Türk dininin temelini oluşturur. Gök tanrısı Türkler tarafından güçlü, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilir. Gök tanrısının hiçbir zaman antropomorfik özellikleri olmamıştır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Ev Tavşanı Kaç Sene Yaşar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir